» Geen scheidsrechter, wedstrijd afgelast

Te weinig scheidsrechters!

Afgelopen zaterdag gebeurde dan al waar voor gevreesd werd, geen scheidsrechter betekent niet voetballen. De wedstrijd van SWB JO17-2 tegen Drenthina werd afgelopen zaterdag afgelast omdat er geen scheidsrechter kon worden aangesteld.

In de dagen voorafgaand waren al diverse scheidsrechters en andere personen benaderd door scheidsrechter coördinator Herman Wesseling om deze wedstrijd te fluiten maar er werd niemand gevonden. Dan is de volgende stap dat de leiders van het betreffende team of zelf voor een scheidsrechter zorgen of zelf de wedstrijd fluiten. Een scheidsrechter werd niet gevonden en de leiders van het team konden zelf niet fluiten. Ondertussen was het al zaterdagmorgen 9:30 en omdat niemand de wedstrijd kon of wilde leiden werd besloten om de wedstrijd af te gelasten. Helaas was Drenthina net onderweg naar Nieuw Schoonebeek en daar aangekomen kregen ze dus te horen dat de wedstrijd niet kon doorgaan.

De nood op het gebied van scheidsrechters is hoog, we hebben een aantal scheidsrechters die niet inzetbaar zijn omdat ze geblesseerd zijn of kampen met hun gezondheid. Afgelopen seizoen was dat ook al het geval en koste het scheidsrechter coördinator Herman Wesseling veel moeite om scheidsrechters aan te stellen. Aan het einde van het seizoen hebben we zelfs scheidsrechter van elders moeten vragen die tegen een vergoeding wel willen fluiten en ook scheidsrechters van Weiteveense Boys gefloten.

Bij de jeugd onder 9 is dit seizoen een spelbegeleider nodig en bij JO11 worden regelmatig jeugdleden ingezet om te fluiten maar die moeten zelf ook voetballen en kunnen dus niet altijd.
Op dit moment kunnen we niet alle wedstrijden voorzien van een scheidsrechter. De wedstrijden waarvoor we een scheidsrechters nodig zijn betreffen de volgende teams; Schoonebeek 3, Vrouwen 1, SWB JO19-1, SWB JO17-2, SWB JO15-2 en SWB JO13-1. Dus gemiddeld 1 wedstrijd op de zondag en twee op de zaterdag.

Om een wedstrijd te leiden hoef je geen diploma of cursus gevolgd te hebben, kennis van de spelregels is wel nodig en het is verplicht dat de scheidsrechter een lid van de KNVB is.

Langs de lijn
Laten we met zijn allen ook bewust zijn hoe we een scheidsrechter benaderen, we kunnen het oneens zijn met zijn beslissingen maar de wijze waarop we dat kenbaar maken daar kunnen we allemaal wel wat aan doen. Begrijpelijk is het nog om in een emotie “iets” te roepen maar daarna moet het afgelopen zijn, respect voor de scheidsrechter, ten allen tijde!

Cursus
Op 4 oktober start de KNVB weer een cursus verenigingsscheidsrechter van 4 avonden, te weten 4 en 18 oktober, 8 en 23 november en wordt gehouden in de kantine van sc Angelslo te Emmen, Aanvang 19.00u. Inmiddels zijn er al enkele leden van v.v. Schoonebeek ingeschreven.

Dus wil je jouw club v.v. Schoonebeek helpen door te willen fluiten, of heb je ideeën voor het werven van scheidsrechters of weet je geschikte personen? Neem dan contact op met Johnny Berens of Henk Herbers of stuur een e-mail naar info@vvschoonebeek.nl.

PS. Zaterdag zijn direct de excuses voor het te laat afgelasten van de wedstrijd van SWB JO17-2 richting Drenthina gemaakt en door Drenthina geaccepteerd.

foto van V.v. Schoonebeek.

Vragen en/of opmerkingen over de website? Mail het naar webmaster@vvschoonebeek.nl!